Testament

Testament

Wat is een testament?

De meeste mensen hebben meer bezittingen dan ze in eerste instantie denken. Maar wat moet er eigenlijk gebeuren met deze bezittingen als jij overlijdt? Je kunt dit in een testament laten vastleggen bij notariskantoor MAAT notaris in Halsteren, gemeente Bergen op Zoom.

Een testament is een notariële akte waarin iemand vastlegt wie welke bezittingen (bijvoorbeeld een huis, geld of bepaalde spullen) krijgt als hij of zij overlijdt. 

Als er geen testament is gemaakt, zijn er standaardregels over hoe de erfenis wordt verdeeld. Deze regels zijn alleen van toepassing als er geen testament is gemaakt. Door het maken van een testament kun je de erfenis dus anders verdelen dan de wet voorschrijft. Daarnaast kan het opstellen van een testament veel belasting besparen. 

Wat staat er allemaal in een testament?

In een testament leg je vast wat jij wilt dat er met jouw bezittingen (bijvoorbeeld een huis, geld of bepaalde spullen) gebeurt als je overlijdt. Daarnaast kan in een testament worden opgenomen wie executeur wordt en na jouw overlijden dus alles kan en mag regelen. De notaris bespreekt samen met jou wat jouw wensen zijn en wat voor testament in jouw situatie het meest geschikt is.

Voor wie is een testament geschikt?

Het kan van groot belang zijn om een testament te laten opstellen of wijzigen als jouw situatie verandert of als je nog niet eerder een testament hebt laten opstellen. Omdat iedere situatie anders is en het laten opstellen van een testament maatwerk vereist, nodigen wij jou van harte uit bij ons op kantoor om jouw situatie te bespreken. De notaris gaat graag met je in gesprek om de mogelijkheden te bespreken, zodat het testament precies aansluit op jouw situatie en wensen. Hierbij legt de notaris je natuurlijk uit welke fiscale gevolgen alle opties hebben. Zie voor de erf- en schenkbelastingen die gelden in 2023 de brochure.

Voorbeeldsituatie: erfrecht bij kinderen

Als je bijvoorbeeld een eerste kind verwacht of al kinderen hebt, is het verstandig om een testament te maken. Het erfrecht kan soms voor de langstlevende ouder nadelig uitpakken, met name op het gebied van de erfbelasting. Als je al veel verdriet hebt om het verdriet van een geliefde, wil je daarnaast niet ook nog in financiële problemen terecht komen. Een goed opgesteld testament kan daarbij van grote waarde zijn. In een testament kan je bijvoorbeeld ook een voogd genomen als je minderjarige kinderen hebt of een bewindvoerder aanwijzen die de erfenis voor de kinderen gaat beheren.

Notaris Caroline de Maat is gespecialiseerd in alle aspecten die met gezin en familie, schenken en erven te maken hebben en kan jou er alles over vertellen.

Voor het maken van een afspraak kun je met ons contact opnemen via ons contactformulier. Ook kun je voor het maken van een afspraak bij ons op kantoor in Halsteren, gemeente Bergen op Zoom, bellen naar 0164 – 744 132.

Brochures: extra informatie

Hoe regel ik mijn nalatenschap?
Wil je zelf bepalen hoe jouw nalatenschap wordt verdeeld? Lees hierin hoe je dat doet en hoe de notaris jou daarbij kan helpen.
download pdf