Koopovereenkomst

Koopovereenkomst

Koopovereenkomst bij MAAT notaris

Bij het kopen van een huis of ander soort onroerend goed is het belangrijk om te begrijpen wat een koopovereenkomst inhoudt en waarom een notaris een cruciale rol speelt in dit proces. Bij MAAT notaris, gevestigd in Halsteren, gemeente Bergen op Zoom, kun je rekenen op professionele begeleiding van Caroline de Maat, de opvolger van notaris Fikkers. In dit artikel bespreken we wat een koopovereenkomst is, wie het doorgaans opstelt en hoe notariskantoor MAAT notaris jou van dienst kan zijn bij het opstellen van de koopovereenkomst om vervolgens een akte van levering te kunnen opstellen en te passeren.

Wat is een koopovereenkomst?

Een koopovereenkomst, ook wel koopakte of voorlopig koopcontract genoemd, is een juridisch bindend document waarin de voorwaarden van een vastgoedtransactie worden vastgelegd tussen een verkoper en een koper. De term ‘voorlopig’ is dus eigenlijk niet helemaal juist omdat een koopovereenkomst wel degelijk voor zowel koper als verkoper bindend is. Wel zijn er in de koopovereenkomst meestal ontbindende voorwaarden opgenomen. De ontbindende voorwaarden zijn situaties waarbij één of beide partijen onder de koopakte uit kan komen indien een bepaalde situatie zich voordoet. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een situatie waarbij de koper de financiering voor de woning niet rondkrijgt.

Het koopcontract omvat informatie over onder andere de prijs van het pand, de opleveringsdatum, eventuele ontbindende voorwaarden en andere afspraken die beide partijen hebben gemaakt. Het ondertekenen van een koopovereenkomst markeert de eerste stap naar het afronden van de vastgoedtransactie.

Het opstellen van de koopovereenkomst

Meestal wordt de koopovereenkomst opgesteld door de makelaar die bij de transactie betrokken is. Indien er geen makelaar bij uw vastgoedtransactie betrokken is die de koopovereenkomst opstelt, kan MAAT notaris dit voor je opstellen. Vervolgens is het de taak van de notaris om na de ondertekening van de koopovereenkomst de akte van levering en eventueel de hypotheekakte op te stellen.

Bij MAAT notaris begrijpen we dat een vastgoedtransactie een belangrijk moment voor je is en aandacht vereist. Ons team zorgt daarom voor een vlotte afhandeling waarbij de notaris je alles in begrijpelijke taal zal uitleggen en al jouw vragen zal beantwoorden. Of je nu de koper of de verkoper bent, wij zorgen ervoor dat jouw belangen optimaal worden vertegenwoordigd.

De rol van MAAT notaris

Na het ondertekenen van de koopovereenkomst, kunnen wij ook de akte van levering opstellen, ook wel de transportakte genoemd. In deze akte wordt de eigendomsoverdracht van het pand officieel vastgelegd. Wij zorgen ervoor dat alle juridische aspecten grondig worden gecontroleerd, zodat je met een gerust hart de eigendom kunt overdragen of verwerven.

Wil je dat wij de koopovereenkomst van jouw verkochte of aangekochte woning of ander onroerend goed opstellen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Ook voor de verdere afwikkeling van deze transactie ben je bij ons aan het juiste adres. Wij helpen je graag verder.