Familierecht

Familierecht

Als u samenwoont of gaat samenwonen of gezinsuitbreiding verwacht, dan is het belangrijk om even stil te staan bij de juridische en financiële gevolgen daarvan. Zo worden samenlevende partners die  niet gehuwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben door de wet heel anders behandeld dan gehuwden of geregistreerde partners.

Met name bij de eigen woning, het opgebouwde pensioen of als u kinderen hebt, is het heel verstandig om een samenlevingscontract op te stellen en eventueel testamenten. Laat u hierover door ons voorlichten en u zult merken dat een goede regeling heel veel voordelen geeft.

Kinderen
Als u een eerste kind verwacht of al kinderen hebt, is het vaak heel verstandig om een testament te maken. Het erfrecht kan soms voor de langstlevende ouder nadelig uitpakken, met name op het gebied van de belasting. Het verdriet van het verlies van een geliefde kan daardoor nog groter worden.

Een goed opgesteld testament kan daarbij van grote waarde zijn. Ook kunt u denken aan de benoeming van een voogd bij het achterlaten van minderjarige kinderen of het aanstellen van een (tijdelijke) bewindvoerder over het geërfde vermogen van de kinderen.

Notaris mr. Caroline de Maat is gespecialiseerd in alle aspecten die met gezin en familie, schenken en erven te maken hebben en kan u er alles over vertellen.

Testament
Wie meer invloed wil hebben over wie wat krijgt uit zijn of haar nalatenschap en hoeveel belasting daarover moet worden betaald en wanneer, zult u een testament moeten maken. U bent overigens in grote mate vrij om de zaken na overlijden zelf te regelen, mits je dit maar notarieel vastlegt.

Ook kunt u denken aan de benoeming van een voogd bij het achterlaten van minderjarige kinderen of het aanstellen van een (tijdelijke) bewindvoerder over het geërfde vermogen van de kinderen.

Als u in het verleden een testament hebt opgemaakt en u twijfelt of dit testament nog aan de verwachtingen voldoet of je wenst nader advies over een eventuele wijziging daarvan, neemt u dan gerust contact met ons op.

Bij ons kun je terecht voor:

  • huwelijks- of partnerschapsvoorwaarden
  • samenlevingscontract
  • testament
  • levenstestament (volmacht)
  • voogdijregeling en bewindvoering
  • schenkingen
  • euthanasieverklaring
  • verklaring van erfrecht of executele
  • verdelingen en boedelafwikkelingen

Als je meer hierover wilt weten neem dan gerust contact met ons op, of vraag een brochure (pdf) aan. Je kunt ook altijd een vrijblijvend een offerte aanvragen.